Op 20 juni had de Kenniscommunity groepsfacilitatie een mooie bijeenkomst over de natuur. Allereerst vertelde imker en facilitator Rick Lindeman over zijn bijen, en hoe deze besloten om een bepaalde kant om te gaan en een nieuwe huis op te zoeken.

Rick Lindeman – Hoe bijen besluiten maken from PechaKucha Hilversum on Vimeo.

Vervolgens reflecteerde we als facilitators daarover: welke besluitvormingsprocessen herkennen we hier? En hoe zouden we dat kunnen inzetten. En welke andere principes uit de natuur kennen we nog meer?

Dat laatste was een bruggetje naar Bowine Wijfels, van Biomimicry organisatie Nature-Wise. Zij heeft in samenwerking met het ministerie van EZ een spel ontwikkeld, “Natuurlijk veranderen”. Dit spel vormt een discussiemiddel om te kijken hoe principes uit de natuur (bv. Successie van vegetatie soorten na een brand), problemen in onze mensenwereld kunnen helpen oplossen.

Vervolgens speelden we dit spel aan de hand van een aantal casussen. Het is de bedoeling dat dit binnenkort bij het ministerie verkrijgbaar is. Er kwamen enerverende discussies los.

[slideshare id=77406609&doc=rvoversiebiomimicrybeleidbosvanthorbecke-170630171308]