De aan ons gelieerde kenniscommunity groepsfacilitatie voor facililitators in het overheidsdomein, heeft ook dit jaar een nieuw thema. Iedereen Facilitator?

We openen dit thema met onderstaande blog? Reactie? Graag in de de linkedingroep van de KCF.

Iedereen facilitator?!

In deze tijd heeft de overheid misschien wel meer facilitators nodig dan ook. Een steeds complexere wereld, met andere machtsverhoudingen, en vol mensen die menen gehoord te moeten worden. Tegelijkertijd trekt de overheid zich terug. De faciliterende overheid is in opkomst. De overheid begeleidt dan het gesprek, waarin anderen tot een oplossing kunnen komen. En soms is het een synoniem voor een machteloze overheid, die bij gebrek aan middelen, en angst betuttelend over te komen, aan tafel zit zonder eigen agenda, slechts bekeken als niet-functionerende flappentap.

De overheidsfacilitator kijkt hier anno 2017 naar. Aan de ene kant steeds meer gevraagd, aan de andere kant steeds meer ondergedompeld in wicked problems die om een oplossing vragen. Eigenlijk zou iedere ambtenaar faciliteer vaardigheden moeten hebben om hier wat aan te doen. Sommige ministeries leiden ineens 60 facilitators op omdat ze dit inzien, andere overheidsinstanties snappen nog steeds niet wat de toegevoegde waarde wat een facilitator in.

En hoe staan wij hierin? Eigenlijk vind ik het soms ook wel lekker dat ik als facilitator overal in de organisatie kom, met een skillset die niet iedereen heeft. Bovendien, als iedereen het kan, hoe ga je daar dan als overheid mee om, waar ga je dat aan ophangen, hoe bewaak je de kwaliteit? Laat je iedereen certificeren (CPF)?

Over dit thema willen we het in 2017 hebben. Hoewel er ook ‘werkmethode en tools’ workshops komen, proberen we ons steeds die vraag te stellen…Is iedereen straks facilitator?