Terugblik 2017:  Programma Conferentie         Foto’s         Terugblik         Reprise

Co-creatie

Dit jaar stond de conferentie in het teken van Co-creatie: het ontdekken en verbinden van facilitators met andere zienswijzen op werken met groepen. Faciliteren is een generiek toegepaste vaardigheid en zienswijze. Facilitators en andere beroepsgroepen zoals teamcoaches, mediators, projectleiders, managers, consultants, storytellers, filosofen, veranderaars kunnen van elkaar leren. We zien graag dat de diversiteit aan achtergronden ons allemaal nieuwe inzichten, vaardigheden, antwoorden en vragen geeft.

Door de doelgroep, voor de doelgroep

Er is gekozen voor een nieuwe manier om het programma samen te stellen. In plaats van een ‘Call for workshops’ organiseerden we op 18 maart een bijeenkomst waar zo’n 20 ‘beroepsgenoten’ samen aan de slag zijn gegaan om het programma te co-creëren op basis van 3 Thema’s. Het resultaat van deze dag is een aantal workshops die op 23 juni door en voor de doelgroep is samengesteld. Dit was een unieke en enerverende manier om het programma voor De Dag van de Co-creatie zo samen vorm te geven.

De workshops zijn verdeeld in 3 Thema’s:

Thema 1: Het inzetten van eenvoudige instrumenten in complexe situaties

Hoe geef je vorm aan complexe situaties? De facilitator heeft een arsenaal aan werkmethoden en werkvormen. Heb jij misschien een complex vraagstuk waar je met een groep antwoord op moet vinden? Sta je in het avontuur om deze mensen samen verder te helpen? En hé facilitator: welke instrumenten heb jij dan altijd standaard in jouw rugzak zitten en hoe gebruik je die dan? Wat is die basisuitrusting en hoe zet je die basisuitrusting in?

Mooie combinaties uit de dagelijkse praktijk van professionals en de instrumenten van facilitators zien wij graag terug op e Dag van de Co-creatie. Dus wie brengt het hout en wie de aansteker om vuur te maken?

 

Thema 2: Ervaren van groepsdynamiek. Interveniëren in lastige situaties

Als je op avontuur gaat met een groep kom je vroeg of laat belangentegenstellingen en conflicten tegen. Hoe lees je deze dynamiek en welke interventies werken om de groep als groep effectief te laten zijn en de doelen te realiseren die zij samen willen. Wie heeft niet met conflicten te maken in zijn werk? Kansen genoeg om facilitators met andere rollen te combineren om dit avontuur te ontvouwen. Wie stapt in dit avontuur?

 

Thema 3: Iedere dag een beetje faciliteren geeft altijd een verhaal

Hoe verrijkt het werken als facilitator je andere rol? Hoe combineer je deze rol in de dagelijkse praktijk als manager, consultant, projectleider, zorgverlener, agent?
Welke hobbels en problemen ben je tegengekomen en hoe heeft het werk als facilitator jou geholpen in andere rollen die je vervuld.

Rond het kampvuur komen de sterke verhalen van successen en falen van de wijze facilitators en mensen in de praktijk en ook de vragen en oplossingen van de beginneling die nieuwe ideeën opvoert.

 

Unieke samenwerking

De organisatie van de conferentie was uniek, omdat voor het eerste werd samengewerkt met een externe partij: Van Hall Larenstein University of Applied Sciences in Velp.