Terugblik 2016:     Thema     Programma prelude         Programma Conferentie         Foto’s        Reprise

Een prachtige en veelzeggende terugblik op de conferentie is te vinden op Storify.

De reacties op de workshop ‘De ‘kunst’ van het motiveren’ van Peter de Bolster en Claire de Haan

Kort verslag van Bart Hoeben ∨

Hierbij mijn ervaringen van afgelopen vrijdag. Vond dat de mensen die er waren erg open waren, heel veel mensen die je aanspreken om een praatje te maken en geïnteresseerd zijn.

De presentatie van de Vrije Denkers was erg vermakelijk. Ik denk dat beide mannen met erg veel charisma verteld hebben en dat ze de presentatie erg strak verliep, waardoor het erg professioneel overkwam.

Ik heb bij 3 workshops meegedaan. De eerste ging over bijen, over hoe zij besluiten nemen en welke overeenkomsten er zijn met besluitvorming bij de mens. Dit was een erg interessante invalshoek, er zijn natuurlijk ook veel verschillen tussen de mens en de bij wat dat betreft. Als je daarbij afvraagt waarom sommige wel werken voor de bij en niet voor de mens, en vice versa, begin je vanzelf de sterke en zwakke punten te zien van hoe wij als mensen deze dingen aanpakken.

De tweede workshop ging over ruziemaken. De begeleidster vertelde over haar eigen ervaring als mediator en de lessen die ze hierbij geleerd heeft, vooral met betrekking tot ruzie maken. Enkele dingen die hiervan zijn blijven hangen is dat ruzie lang niet altijd slecht is, wanneer mensen voorbij het punt van ruzie maken zijn is het pas te laat, bij ruzie staan mensen nog enigszins open voor onderhandeling.
Verder legde ze uit hoe onderhandeling bij de mens in elkaar steekt. Hierbij is er een hiërarchie van de zaken die mensen loslaten bij een onderhandeling. Eerst komt een standpunt, waar mensen vrijwel direct mee uit zichzelf komen, vervolgens de argument om dit stand punt te verdedigen. Dieper dan dat liggen zaken als emoties en belangen, uiteindelijk gaat het namelijk om het verdedigen van je eigen belangen. Het wel of niet behartigen van je belangen kan emoties opwekken, welke emoties dat zijn is verschillend per mens en wordt o.a. bepaald door je opvoeding, sommige mensen worden boos in een situatie waar anderen verdrietig zouden zijn. Hierbij is het dus belangrijk je te realiseren dat de losgelaten emoties niet per se iets zeggen over de onderliggende belangen.

De laatste workshop die ik volgde ging over presenteren. Ik moet zeggen dat deze vrij apart verliep. Ik had meer een workshop verwacht, maar het leek uiteindelijk meer op een productpresentatie. Iemand anders uit het publiek had eenzelfde idee en sprak dit ook uit. Dit leidde tot veel discussie, gepaard met andere miscommunicatie verliep deze workshop vrij stroef. Ik denk dat de begeleidster tijdens haar sales pitch een andere indruk gaf dan de daadwerkelijke inhoud van de oplossing. Achteraf als ik de beschrijving lees op de website van de conferentie denk ik echter dat de inhoud wel aansloot op de beschrijving daar.

Verder vond ik de laatste lezing door Wanne ook erg leuk. Maar ook hier was er denk ik een mismatch tussen de verwachtingen van het publiek en de inhoud van de presentatie. Jullie hebben het echter wel uitstekend opgelost, het is immers niet fijn om te presenteren als maar een gedeelte van de zaal geïnteresseerd is in het verhaal.

Verder vond ik de locatie en andere voorzieningen zeer goed geregeld. Voor mij was het in ieder geval een leerzame dag, en een wereld van verschil met mijn dagelijkse activiteiten, de andere deelnemers die ik sprak waren ook enthousiast dus ik denk dat je kunt terugkijken op een geslaagde dag!

Kort verslag van Maurice van Kippersluis ∨

Ik vond het een erg leuke en waardevolle dag.Prachtige introductie door de Vrije Denkers: Lekker snel, lekker confronterend en prachtig ondersteund met film materiaal. Goeie boodschap!

Ik vond ook dat de dagvoorzitter, Bastiaan du Pré, het leuk deed?Lekker natuurlijk! Goed aan elkaar gesproken.

Veel onderwerpen / sprekers spraken mij aan. Heb uiteindelijk gekozen voor:

  1. De reis vd held – Marcel Pennings
    Heeft een overlap met mijn persoonlijke ontwikkeling. Welke fases maakt een (held) persoon door voordat hij die held wordt?
  2. Powered by nature – Bowine Wijffels
    We kunnen nog veel leren van de natuur, Bijvoorbeeld: Hoe belangrijk is lummelen. Je rust momenten pakken. Als een leeuw zijn prooi heeft gevangen gaat ie rusten. Weet dat hij moet bijladen voor een volgende succesvolle vangst. Weet ook dat hij met dit eten even vooruit kan. Bewust zijn van je krachten maar ook je beperkingen. Mensen blijven maar rennen en willen telkens meer.
  3. Ontregelen” – Yvonne Lemmens & Hugo Roele.
    Met een goeie dosis humor bewust worden van de keuzes die wij ALTIJD hebben, ook al denken we van niet. Wat doen bepaalde emoties met je……wees je daar bewust van! Voorkomt escalatie/ misverstanden.

De afsluiting van Wanne was prima. Krachtige dame liet zich niet uit het veld slaan door die nogal ontregelende opmerking van een van de heren uit de zaal. Ze leverde een mooi verhaal af dat ik toevallig wel weet na 13 jaar internationale ervaring. Prima afsluiting!

Veel leuke mensen gesproken. Zoals bij dergelijke events hoort… Leuke en open mensen.

En nu DOEN!?