Logo conferentie 2015

Dit jaar vindt op vrijdag 6 november voor het eerst een reprise van de jaarlijkse IAF-NL conferentie plaats. Op 19 juni stond conferentie in het teken van ‘Grenzeloos faciliteren’ met speciale aandacht voor visueel faciliteren. Na een inspirerende prelude op 18 juni voor een kleiner gezelschap, laven meer dan honderd congresgangers zich de dag er op aan een inspirerende opening waarin grenzen letterlijk zichtbaar worden, een keuze uit meer dan 25 workshops en een enerverende borrel als afsluitend netwerkevent.

Al langer speelt het bestuur van IAF Nederland met de gedachte om een paar maanden na de conferentie een soort reprise te houden. Zo kunnen een aantal workshops die tijdens de conferentie een goede respons hebben gekregen opnieuw of alsnog bezocht worden en houden we het vuur van het faciliteren ook tussen de conferenties brandend.

Dit jaar is het zover. We hebben een prachtige locatie gevonden, vier uitstekende workshops en een mooi intermezzo-programma. Samengevoegd betekent het dat de reprise dit jaar door kan gaan al;s we voldoende aanmeldingen hebben. Er is plaats voor maximaal vijftig deelnemers. Op 23 oktober nemen we hierover de beslissing. Dus schrijf je snel in!!

Programma ∨

13:30 Inloop

14:00 Opening

14:15 Workshopronde 1 (Faciliteren)

  • Intervisie met behulp van het Omdenk-kaartspel – Bastiaan du Pré
  • Waar trek ik de grens? Workshop professionele integriteit – Arjan van Bommel

15:30 Pauze

15:45 Inspirerend inermezzo

  • Grenzeloze dialoog met open space technieken – Frank Little
  • Het labyrint lopen – Eric op ten Berg

17:15 Diner

18:15 Workshopronde 2 (Visueel Faciliteren)

  • Visueel faciliteren – Frank Los
  • De visuele dialoog – Bas Bakker

19:30 Afronding en borrel

20:00 Einde

Workshops ∨

Waar trek ik de grens? Workshop professionele integriteit

Arjan van Bommel

IMG_8510Als Professional sta je wel eens voor de vraag: Waar doe ik goed aan? Hoe open en transparant moet ik zijn? Hoe vertel ik dit mijn klant? Vertel ik het hele verhaal? Kies ik voor mijn eigen of voor het algemeen belang?

Als je stevig in je schoenen wilt staan bij morele kwesties heb je inzichten en vaardigheden nodig voor het herkennen van dilemma’s, afwegen van belangen en maken van goede keuzes. Je loopt daarbij soms tegen de grenzen aan van je eigen principes of wat je zelf nog acceptabel vindt.

In deze workshop verkennen we aan de hand van dilemma’s de professionele waarden waarmee je je vak uitoefent. In het Dilemmaspel leren we de stappen bij het beoordelen van dilemma’s herkennen. Daarna gaan we aan de slag met kwesties uit je eigen professionele leven. De aanpak is gegrond op de principes van de Socratische Dialoog.

De workshop maak deel uit van Workshopserie Ethiek voor professionals draagt bij aan de ontwikkeling van Professionele Integriteit. Na afloop ben je beter in staat lastige situaties te beoordelen en betere keuzes te maken.

 

Intervisie met behulp van het Omdenken-kaartspel

Bastiaan du Pré

IMG_8513Intervisie is een georganiseerd overleg tussen collega’s om het functioneren te verbeteren. Een plek om elkaar te versterken, van elkaar te leren en kennis te delen. Nuttig. Leerzaam. Maar ook iets waar collega’s niet altijd de tijd en energie voor vinden… Ik probeer mijn collega’s verleiden voor intervisie door ze kennis te laten maken met het omdenken-kaartspel. Dit is een dynamisch spel met provocerende vragen, waarmee je een probleem tot een mogelijkheid omdenkt. Een gezelschapsspel, voor thuis of met je oma – of op het werk: en dan is het stiekem intervisie, maar wel speels. En dat heeft veel voordelen. Graag vertel ik jullie kort wat over mijn ervaringen met intervisie en omdenken, om vervolgens met jullie de kracht van een spelletje te ervaren.

 

Visueel faciliteren

Frank Los

IMG_8610Voordat Napoleon een veldslag voerde speelde hij met poppetjes op een grote maquette. De detective hangt alle verzamelde feiten aan de muur. In elk hotel hangt een vluchtplan aan de muur. Beeldmateriaal geeft ons op een unieke wijze inzicht. Hoe buit je dat uit bij faciliteren?

Logica brengt ons van A naar B. Verbeelding brengt ons overal. (Albert Einstein)

 

De visuele dialoog

Bas Bakker

IMG_8617In Nederland zijn we heel goed in vergaderen en discussiëren. Vooral in groter organisaties praten we wat af met elkaar. Maar luisteren we ook echt? Vaak is dat niet het geval. Vaak zijn de dominante mensen aan het woord en proberen we elkaar te overtuigen van ons gelijk. Dat is zonde, want iedereen heeft gelijk. En als we vergaderen dan zit er een enorm sociaal kapitaal aan kennis aan tafel, dat daar gewoon onbenut zit te zitten.
Tekenen als dialoogvorm kan daar verandering in brengen. Deze workshop gaat dan ook over de methode Visueel vergaderen (of Visuele dialoog). In 7 stappen gaan we dat sociale kapitaal aanspreken op een visuele manier, met tekenen. Wij geloven dat iedereen kan tekenen en wij van de Betekenaar zien het als onze missie om tekenen weer als 2de moedertaal te maken. Deze methodiek is daar een belangrijk middel bij.
Als deelnemer van deze workshop:

  • maak je kennis met de methodiek en je ervaart het.
  • leer je de dat iedereen kan tekenen en krijgt je materiaal om anderen mensen aan te zetten tot tekenen.
  • leer je het fundament van visueel denken in combinatie met systeemdenken.
  • en bovenal leer je hoe je met een team tot een gezamenlijke oplossing komt.

Labirinth lopen

Erik op ten Berg

ErikHet lopen van een Labyrint is een bijzondere ervaring, een grenzeloze dialoog met je eigen gedachten. Om het te begrijpen moet je het ooit zelf ervaren hebben. Dat kan op 6 november op de Reprise van de IAF-conferentie van 2015. Erik op ten Berg heeft dan in Maarn weer het patroon van het Labyrint van Kreta nagemaakt. Tijdens de workshop ontdek je niet alleen achtergronden van Labyrinten, maar je gaat zelf ook het Labyrint van Kreta lopen. Grote kans dat als je met een vraag het Labyrint ingaat, dat je met goede oplossingen er weer uitkomt. Een Labyrint is een prachtige manier om je eigen gedachten te verkennen, je te laten verrassen, en tot waardevolle inzichten te komen. Voor trainers en facilitators een fascinerende werkvorm. En voor iedereen een grenzeloze bron van inspiratie.

Locatie ∨

Infram
Amersfoortseweg 9
3951 LA Maarn
Navigatie invoeren: Stationsweg 1

Inschrijven ∨

Het is helaas niet meer mogelijk je in te schrijven voor de reprise.