Programma prelude         Programma Conferentie         Foto’s         Terugblik

Thema2014 logo 2

 Op vrijdag 20 juni 2014 organiseert de Internationale Associatie van Facilitators (IAF) Nederland haar 11e jaarlijkse congres. Elf is een mooi getal. Het is het getal van de zot, de nar of clown. Het getal 11 gaat net buiten ons ´tellen op tien vingers´, het staat dan ook voor ‘ het doorbreken van kaders’; het speelveld van de facilitator, er altijd net buiten, maar toch direct verbonden. En om kaders te kunnen doorbreken is wellicht verbeelding, maar vooral creativiteit en lef nodig.

De hofnar en de koning
De hofnar had vroeger een bijzondere positie en een schijnbaar ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting. Hij was de luis in de pels die kon provoceren en de waarheid boven tafel halen, zelfs als deze pijnlijk was. Ging hij te ver, dan ging z´n kop eraf. Wie zijn tegenwoordig de hofnarren die de koning onomwonden te kennen geven dat hij een verkeerde beslissing neemt, het juiste perspectief mist, of door zijn eigen ijdelheid de juiste weg niet ziet? En hebben ze daar het lef toe? Het thema van de komende conferentie is dan ook “Koningswijsheid en Narrenstreken”. Centraal staan identiteit en imago, verschillende rollen in een proces en hun verhoudingen tot elkaar. Wie speelt welke rol en wat zijn daar de consequenties van? Want wat als de koning zijn streken heeft en de nar al zijn (eigen)wijsheid nodig heeft? Tegen welke dilemma´s loopt de laatste dan aan.
Stel je opdrachtgever gedraagt zich in jouw ogen als koning. Wat betekent dat voor jou als facilitator? Is de facilitator de nar? Of is in jouw ogen de facilitator juist koning? En wie is dan de nar? Wanneer je de rollen omdraait, is het aan het publiek te bepalen wie, in welke wijsheid, speelruimte creëert en het gedrag en dus het verloop van het spel beïnvloedt.