Vrijdag 21 juni – 10e IAF-NL-conferentie – Conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten – Soesterberg

Dit is een persoonlijk en gekleurd verslag in drie hoofdstukken. Je kunt springen met linkjes naar de verschillende hoofdstukken. Maar het verhaal is waarschijnlijk alleen te volgen als je het leest in volgorde. Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt, lezer, of het raakt aan jouw beeld van de conferentie.

Laat het me weten, want het verhaal wil gelezen worden.

Proloog

Bezoekers van deze conferentie zijn traditioneel professionals van diverse pluimage. Mensen die houden van faciliteren werken met groepen in trainingen, adviseren, improviseren, innoveren, coachen, leiden projecten, doen mediatie, (of meditatie), managen mensen, begeleiden dialogen, geven boeken uit, schrijven die boeken, en doen eigenlijk van alles en nog wat. Faciliteren is je tweede beroep ..

Zelf ben ik actief in trainingen, ik werk daarin veel als acteur. Dan val ik mensen met toestemming lastig, waarmee ik nieuw gedrag faciliteer, maar ook wel leerplezier of ergernis. Dit is mijn verslag, geschreven vanuit drie rollen die ik tijdens de conferentie vervulde, drie manieren van kijken voor mij.

Rol 1: Persmuskiet Tom Olie

De eerste rol deze dag was die van persmuskiet Tom Olie, die mensen meteen na binnenkomst een fototoestel in het gezicht duwde, en de vraag afvuurde: wat komt u hier doen? Even later zou deze man IAF-voorzitter Henri Haarmans lastig vallen tijdens zijn dagopening. Zou het lukken om de facilitator door te laten draaien?

Rol 2: Deelnemers aan twee stamrituelen

Ik voelde mij facilitator met de facilitators bij een louterende oren-wassing door Thijs Homan. En ik was groepslid van Groep Lila, een soort stamgroep, een familie, waar je na een workshopronde terug kon komen om ervaringen te delen en te duiden. Een dappere poging om het wandelgangengesprek te faciliteren (of was het modereren?).

Rol 3: Deelnemers aan drie workshops

Ik rende naar twee methodische workshops en één praktische – rennend want workshops zaten vol voordat je er erg in had – en kreeg zo een kijkje in de keuken van drie facilitators. Hoe gingen zij ter plekke om met ons als groep, juist tijdens dit event, waar groepsdynamiek het thema was? Een indruk van 3 workshops.

Is er een epiloog