Geven is het nieuwe krijgen

Cadeautjes, daar is iets bijzonders mee. Soms zegt iemand jaren later nog tegen je: ‘Dat heb jij mij toen cadeau gegeven’, terwijl jij het je niet meer kunt herinneren. Het kan gaan om iets fysieks, een voorwerp, maar ook om bijvoorbeeld een tip of feedback.

Als iemand belangrijk voor je is, denk je vaak goed na over een cadeau. Daarbij is het altijd de vraag: geef je wat de ander graag wil hebben, of wat jijzelf graag wilt geven? En doe je dat omdat je dat zelf leuk vindt, of denk je dat de ander daar wat aan heeft? Als je iets geeft, maken zowel de gever als de ontvanger een ontwikkeling door.

Zo is het ook met de spreuken op de Coachingskalender: ze zijn uitermate geschikt om door te geven. Je kunt ze gebruiken aan het begin van een bijeenkomst, en na afloop kun je vragen of iemand anders de volgende keer een spreuk mee wil nemen. Ze zijn ook bruikbaar bij individuele coaching. Maar altijd is de vraag: waarom spreekt deze spreuk je zo aan? Is dat omdat hij zo goed past bij degene aan wie je hem cadeau wilt geven, of is hij voor jezelf op dit moment eigenlijk net zo relevant?

Deze bijdrage is geschreven door Cécile Claessen.