Creatieve werkvorm? Start simpel!

Als je iets creatiefs wilt organiseren voor een groep, krijg je vaak de reactie van iemand die de groepsleden goed kent dat ‘ze dat nooit zullen doen’. Ze zijn immers ‘niet van dat gekke gedoe’.

De ervaring wijst echter uit dat iedereen eigenlijk openstaat voor alles. Mensen moeten alleen ‘aan boord’ komen. Dat doe je bijvoorbeeld door een veilige omgeving te creëren, maar ook door ze stukje bij beetje kennis te laten maken met de vaardigheden die ze nodig hebben om de uiteindelijke stap te maken. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze ‘niet kunnen tekenen’, maar als je maar simpel begint, blijkt dat over het algemeen reuze mee te vallen.

Toen Lego net begon met de methode LEGO® SERIOUS PLAY®, sloeg dat eerst helemaal niet aan. Terwijl testgroepen heel waardevolle discussies hadden naar aanleiding van Lego-bouwwerken, leek de buitenwereld de stap niet te kunnen maken.

De Lego-facilitatoren kregen mensen pas aan boord toen ze ontdekten dat de deelnemers eerst een paar simpele bouwwerken moesten maken. De groep kreeg opdrachten als ‘Bouw een toren’ en ‘Bouw een boze manager’. Als de deelnemers eenmaal aan het bouwen waren, was de trein klaar om te vertrekken.

Deze bijdrage is geschreven door Rick Lindeman.