Wees niet als Bommen Berend

In het rampjaar 1672 viel Christoph Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, Nederland aan. Zijn uiteindelijke doel was de gebieden in en om Groningen, die ooit tot zijn bisdom hadden behoord, te heroveren. Na een veldtocht die hem onder andere in Coevorden, Assen en Bourtange bracht, sloeg hij ten zuiden van Groningen, bij Haren, zijn kamp op, en bestookte de stad met zijn kanonnen (vandaar zijn bijnaam Bommen Berend).

Volgens een sage vertrouwde hij op de kwaliteit van zijn kanonnen, en deed hij zich ondertussen tegoed aan zuurkool met spek. Na een maand werd wel duidelijk dat de verdediging te sterk was, en dat de strategie waarop hij vertrouwde niet had gewerkt. Mede gedwongen door de grote verliezen die hij leed, was hij gedwongen zich terug te trekken. Het beleg werd opgeheven. Dit wordt nog elk jaar gevierd op 28 augustus tijdens het Gronings Ontzet, met een dag vrij voor de scholen, een kermis, een paardenmarkt en harddraverij, en tot slot een groot vuurwerk.

De aanpak van Bommen Berend is een mooie illustratie van Einsteins gezegde ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg’. Er zijn aanwijzingen dat hij, als hij niet in Haren was gebleven, maar de noordelijke aanvoerlijnen naar de stad had geblokkeerd, het de Groningers een stuk lastiger had kunnen maken.

Het (h)erkennen van hardnekkige gewoontes van jezelf of van je organisatie is best moeilijk. Een externe facilitator of teamcoach kan je dan een spiegel voorhouden om je te helpen hardnekkige gewoontes herkennen. Als je je eenmaal bewust bent van die gewoontes, kun je ze doorbreken.

Deze bijdrage is geschreven door Floor Verdenius.