Het sausje maakt de smaak

De salsa is een mix (letterlijk ‘sausje’) van verschillende dansstijlen. De salsa vraagt om passie, inzet, het vermogen om mee te bewegen en om elkaar te laten schitteren. Het is een echte party dance, zonder vaste routine, dus de basis is snel te leren. Maar meesterschap in de salsa is een ander ding – dat vraagt naast inzet ook oefening.

Wat voor salsadansen geldt, geldt ook voor faciliterend leiderschap. Een faciliterend leider beheerst een aantal basistechnieken en routines, en is in staat die al doende en improviserend toe te passen. Tot de basistechnieken behoren het stellen van (open) vragen, doorvragen en luisteren. Net als in de salsa gaat het ook om meebewegen, zeker bij weerstand, en om oefenen. Een andere techniek is de prioriteiten te laten bepalen door de deelnemers; je laten leiden naar een resultaat.

Een faciliterend leider brengt het beste naar boven in de volgers. Net als in de salsa gaat het erom elkaar te laten schitteren. Gebruik elkaar om samen beter te worden. Wees daarbij niet bang om fouten te maken. Ook het erkennen van de eigen fouten is een basistechniek. Zoals bij salsadansen: bied je excuses aan en ga door.

Wiegende heupen gekregen? Smaakt dit sausje naar meer? Laat je dan inwijden in de geheimen van faciliterend leiderschap.

Deze bijdrage is geschreven door Jan Lelie.