Inspiratie geef je niet, die ontstaat

Als onderdeel van een opleidingstraject van een oud-collega werd ik onlangs uitgenodigd voor een diner. Alle deelnemers hadden twee mensen uitgenodigd die hen in hun werk hadden geïnspireerd. Ik voelde me gevleid; blijkbaar hadden mijn doen en laten voor mijn oud-collega een rol gespeeld in het formuleren van haar professionele doelen en de manier waarop ze daaraan werkte. Het werd een leuke, verrijkende avond.

Het bracht me ertoe na te denken wie in mijn leven mij zodanig had geïnspireerd dat ik dat nu nog in mijn denken en handelen kon terugvinden. Dat leidde tot een zeer divers lijstje. Een melkboer, een leraar, een bedrijfsleider tijdens mijn eerste baantje, een collega-onderzoeker uit mijn studietijd, een vriendenstel en een paar schrijvers.

Toch vertonen al deze mensen één belangrijke overeenkomst: ze deden allemaal wat ze dachten dat ze moesten doen, met hart en ziel. Ze vertelden mij de waarheid over wat ik deed en naliet, en ze vertelden mij verhalen die me hielpen nadenken over wie ik was en wilde zijn.

Geen van deze mensen is overigens beroemd geworden, of rijk. Ze hebben nooit met me gesproken over leiderschap. Ze hadden nooit de intentie om mij leiderschap te tonen of me te inspireren. Maar ze hebben mij beïnvloed om mijn doelen te vinden en te bereiken.

Een mooie kennismakingsvraag: wie staan er op jouw lijstje van inspirerende mensen? En wat zegt dat over jou?

Deaze bijdrage werd geschreven door Floor Verdenius.