Hoe doe ik die dingen die echt de moeite waard zijn om te doen?

Onze zoon is in between jobs. Hij kreeg een aanbieding via een intermediair om tijdelijk werk te doen. Het liep stuk op het zijns inziens te lage tarief. ‘Het gaat me niet om het geld’, zei hij, ‘maar bij een hoger tarief krijg ik beter werk aangeboden.’

Merkwaardig genoeg brengt vrijwilligerswerk het meeste werk met zich mee. Eindeloos overleg, verschuiven, veranderen. Het is alsof je tijd niets kost, en dat doet het ook niet – voor de organisatie. Daarbij ontbreekt het vaak ook nog aan succes en dankbaarheid achteraf bij de groep deelnemers. Ze nemen je minder serieus. Ik doe dan ook alleen nog maar vrijwilligerswerk voor mezelf.

Sommige klanten vragen je meer te doen dan is afgesproken, zonder dat daar meer geld tegenover staat. Die situatie ontstaat meestal doordat zij het werk verkeerd ingeschat hebben. Of ze menen dat je er in je offerte wel rekening mee zult hebben gehouden dat er meerwerk in zou zitten. Terwijl ze je ondertussen voor het maken van die offerte óók al niet betalen.

Soms krijg ik de clausule dat ik de komende twee jaar geen meerwerk in rekening mag brengen op een opdracht. Om de een of andere reden is dat het nieuwe normaal. Alsof ik erop uit ben om meerwerk uit een opdracht te slepen. En als dat zo is, wie is daarmee dan begonnen?

Je verdient het meeste respect door jezelf te respecteren. Uit respect naar je klant moet je ‘nee’ durven zeggen – zelfs wanneer je denkt het geld echt nodig te hebben. Wanneer die klant dat niet begrijpt, was het werk sowieso de moeite niet waard.

Deze bijdrage is geschreven door Jan Lelie.