Kruid eens een kip

Tijdens een brainstorm ontstaan er veel ideeën. De muur hangt vol flaps met geeltjes. Hoe nu verder? Vaak kies je ervoor om de ideeën te clusteren. Je plakt de ideeën die op elkaar lijken bij elkaar en benoemt één centraal thema.

De ‘gekruide kip’ is een andere manier om hiermee om te gaan: het is een manier om ideeën te combineren en tot een mooi nieuw concept te komen. Een (echte) gekruide kip wordt een geslaagd gerecht als je er precies de juiste hoeveelheid kruiden bij doet. Niet te veel en niet te weinig. Ook de keuze van de kruiden maakt een groot verschil. Een traditionele Hollandse kip is anders gekruid dan kip tandoori. Om een origineel nieuw gerecht te bedenken moet je soms ook heel andere ingrediënten toevoegen. En je wilt ook blijven proeven dat je kip eet, dus de nieuwe ingrediënten mogen niet overheersen.

Het begint bij het bedenken van een nieuw concept met de keuze voor de ‘kip’: welk idee zet je centraal? Welke andere ideeën kunnen deze kip ondersteunen, versterken? Hem lekkerder maken? Komt de kip zelf dan nog tot zijn recht? Probeer dan vooral ook wat minder voor de hand liggende combinaties. Zo kom je tot een bijzondere kip. Houd elkaar scherp. Soms ontdek je dat er dan nog net een klein beetje tabasco bij moet om het gerecht echt bijzonder te maken.

Deze bijdrage is geschreven door Cécile Claessen.