Tenen-hakken, tenen-hakken

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een sessie goed en zorgvuldig hebt gepland, en een ‘dwarsligger’ stuurt alles in de war met een zeer terechte en zinvolle opmerking? Weg is je zorgvuldig opgebouwde programma. De spanning stijgt, de groep voelt zich ongemakkelijk en jij bent uit balans.

Nu komt het aan op je improvisatietalent, want de opmerking is zo zinvol en terecht dat je in een fractie van een seconde begrepen hebt je er iets mee moet doen. Het lastige van improviseren is dat je het niet kunt voorbereiden. Je moet het gewoon doen, en dat lukt het beste wanneer jij zelf weer in balans bent. Daarom hieronder twee eenvoudige tips om snel je innerlijke balans te herstellen:

  1. Reageer niet direct, maar gun jezelf even rust. Onderdruk je impuls om direct te gaan controleren. Improviseren betekent dat je authentiek reageert op het aanbod dat de ‘dwarsligger’ je heeft gedaan.
  2. Ga even op je tenen staan en kom langzaam en zachtjes terug op je hielen. Je zult merken dat daardoor een soort natuurlijke rust over je komt. Doe het nog een tweede en als je wilt een derde keer. Adem bewust.

Bedenk dat jij de groep niet leidt, maar begeleidt. Maak ruimte in jezelf voor de wijsheid van het collectief.

Deze bijdrage is geschreven door Marc van Seters.