Brabantse nachten

Bij een een multinational uit Brabant is een groot veranderingstaject in gang gezet. Elk team gaat drie dagen en twee nachten van beneden de Moerdijk naar de bossen rond Apeldoorn om te werken aan betere communicatie, persoonlijk leiderschap en waar nodig oud zeer. Het team van Herman is de laatste in de reeks van Het Grote Team Programma. Drie dagen en twee nachten

Het team heeft van andere teams die eerder langskwamen al iets over het programma gehoord. De sfeer is vanaf het begin gespannen. De hakken in het zand, de monden alleen open om te antwoord te geven en de oefeningen worden afgeraffeld of in het geheel niet gedaan. De belangrijkste discussiepunten zijn de openingstijden van de bar en wat er ’s avonds op het menu staat.

Aan het einde van de eerste dag hebben we tot nu toe met iedere groep een canon gezongen. Nadat de schaamte en weerstand om te zingen is overwonnen, is dit een succesvol onderdeel van de teamcoaching. Met Hermans team besluiten we niet te gaan zingen, omdat we bang zijn ze volledig kwijt te raken.

De volgende ochtend zijn de meesten brak van een stevige nacht doorhalen op kosten van de baas. De energie is nu helemaal weg. Ten einde raad vragen we de groep in een cirkel te gaan staan en zetten de canon in. Tot onze stomme verbazing is deze interventie precies de juiste. Er wordt uitbundig meegedaan, gelachen en de sfeer is opeens 180 graden gedraaid.

Wanneer je met een team werkt is zingen blijkbaar toch de beste interventie om direct de team ziel te raken. Of geldt dat vooral voor Brabantse teams.

Deze bijdrage is geschreven door Marc van Seters.