De kracht van de cirkel

Als we in een organisatie iets met elkaar moeten bespreken en/of besluiten, hebben we de hardnekkige gewoonte om te gaan vergaderen. We komen haastig binnen, zoeken onze vertrouwde plek op en nemen plaats achter de barricades van tafels, op veilige afstand van elkaar. Het ‘opperhoofd’ heeft uiteraard de meest prominente plek, van waaruit hij het gezelschap kan besturen. De vorm en structuur van onze vergaderingen zijn uitermate voorspelbaar en over het algemeen weinig inspirerend. Hoe heeft deze treurige gang van zaken zich toch zo kunnen vastzetten in onze cultuur?

Heb jij het lef om het bij de volgende bijeenkomst die jij belegt anders te doen? Laat je dan inspireren door de Amerikaanse indianen:

You have noticed that everything an Indian does, he does it in a circle. That is because the Power of the World always works in circles, and everything tries to be round.Black Elk, medicijnman van de Oglala Sioux, 1863-1950

Schuif daarom van tevoren de tafels aan de kant en plaats precies voldoende stoelen in een cirkel. Leg in het midden van de cirkel iets wat symbool staat voor de reden waarom jij de cirkel bijeen hebt geroepen. Ontdek wat alleen deze ontwapenende opstelling al doet met de kwaliteit van jullie overleg!

Meer informatie over de kracht van cirkels vind je op The Circle Way.

Deze bijdrage is geschreven door Jan Adam.