De kunst van het faciliteren
Koester de afwijkende stem

De meerderheid van stemmen is vaak doorslaggevend in de besluitvorming. Zo werkt onze democratie. Soms telt alleen de mening van ‘de leider’: veel gespreksleiders, voorzitters en leidinggevenden zijn erg handig in het ‘erdoor douwen’ van besluiten (‘Dus ik mag ervan uitgaan dat iedereen het hiermee eens is? Mooi!’). Daardoor kan een sfeer ontstaan waarin je nauwelijks de ruimte voelt om af te wijken, om er nog eens over na te denken of over door te spreken. Je voelt de druk om je loyaal op te stellen.

De afwijkende mening gaat daardoor ‘ondergronds’, met als gevolg dat veel besluiten in organisaties niet echt worden doorgevoerd of opgevolgd. Methodes als Deep Democracy en The Circle Way proberen dit te voorkomen. Ze gaan er vanuit dat iemand met een afwijkende mening niet alleen zijn eigen stem verwoordt, maar iets wat (soms onbewust) leeft bij meerderen in de groep.

Het zal al helpen als er even echt, met mildheid en interesse, geluisterd wordt naar afwijkende argumenten. Je hoeft niet per se gelijk te krijgen, maar het idee dat anderen jouw verhaal echt hebben gehoord, kan ervoor zorgen dat je mee kunt gaan in het besluit, al is het het jouwe niet. Het besluit wordt daardoor verrijkt.

Meer informatie over de kracht van cirkels vind je op The Circle Way.

Deze bijdrage is geschreven door Jan Adam.