De kunst van het faciliteren
Omgaan met de remmende kracht van snelle denkers

Hoe slimmer de mensen, hoe slechter de bijeenkomsten. Snelle denkers hebben vaak briljante ideeën, maar zijn niet altijd goed in contact. Ze gaan soms zelfs uit contact en praten ‘over’ je heen, zo lijkt het. Zonder de acceptatie van dat goede idee gebeurt er weinig. Het is dus de moeite waard om te investeren in de aanpak of het proces waarmee je resultaten met groepen bereikt. Focus je daarom tijdens de voorbereiding op de volgende drie vragen:

  • Waarom? Wat is het doel en het gewenste resultaat van je meeting: wat wil je dat de meeting oplevert?
  • Wat? Welke vragen wil je beantwoord hebben tijdens je meeting (de zogenoemde kernvragen)?
  • Hoe? Hoe faciliteer je het gesprek? Bij meer dan vijf mensen loont het de moeite te gaan nadenken over de werkvorm die je inzet, om slimmer tot resultaat te komen.

Een goede facilitator (voorzitter, teamleider, manager of projectleider) weet namelijk: ‘Het beeld zit al in de steen. Ik moet alleen nog maar de juiste stukjes weghakken’ (Michelangelo). Als jij goed weet waarom, wat en hoe je het resultaat wilt bereiken met je groep, heb je een slimme meeting en bereik je met energie en focus je resultaat.

Schrijf je in op www.hartelijkgefaciliteerd.nl en ontvang regelmatig updates en een blog met tips waaraan goede workshops moeten voldoen.

Deze bijdrage is geschreven door Annet Noordik.