De natuur als inspiratiebron

Wist je dat er zo iets is als naturalistische intelligentie? Je herkent die vooral bij mensen voor wie de natuur heel belangrijk is. Mensen die dus de wonderlijkste diersoorten blijken te kennen, zoals de geelgerande waterroofkever of de scheltopusik. Een van de andere kenmerken van mensen met een hoge naturalistische intelligentie is een zekere verzameldwang. Het begint met schelpjes en blaadjes, maar het kunnen net zo goed flippo’s zijn, stickers, of olifantjes van keramiek. Maar ook boeken of werkvormen kunnen er zo maar bij horen. Overal wordt een toepassingsmogelijkheid voor gezien. Met als resultaat is dat ‘spullen zich voortplanten als konijnen’, zoals Brigitte Kaandorp eens verzuchtte. Herkenbaar?

De natuur is echter voor ‘gewone’mensen ook een belangrijke bron voor leren en ontwikkelen. Kinderen op de basisschool zijn minder vaak ziek en halen betere cijfers als ze op hun tafel een plantje hebben staan dat ze zelf verzorgen. Een groen schoolplein draagt positief bij aan de concentratie in de les. Hoe heerlijk is het niet om de eerste zonnestralen op je huid te voelen en te genieten van het licht van de lente? Frisse groene blaadjes geven de meeste mensen energie.

Voor naturalistisch intelligente mensen is de lente misschien een goed moment om iets te doen aan uitpuilende kasten en de overvolle garagebox. De spullen die weg moeten, gaan natuurlijk naar de kringloopwinkel of de Emmaus, want daar wordt alles weer optimaal gerecycled. Ook daar houden mensen met een hoge naturalistische intelligentie namelijk van.

Deze bijdrage is geschreven door Titia van der Ploeg.