De kunst van het faciliteren
Bouwen aan veiligheid door je lichaamstaal te synchroniseren

Als je bijeenkomsten faciliteert (begeleidt) zullen deelnemers zich veilig bij je moeten voelen, zeker als het over gevoelige onderwerpen gaat. Dat gevoel van veiligheid wordt voor de start van de sessie bepaald: het moment dat je elkaar voor het eerst in de ogen kijkt en een hand geeft. Als je op dat moment synchroniseert, zorg je er voor dat iedereen zich veilig voelt.

De basis van de techniek is jouw intentie: Iedereen mag er op haar of zijn manier zijn en daaraan geef je non-verbaal uiting door het spiegelen van de intensiteit en energie van de ander bij de allereerste ontmoeting.

Let daarbij op 3 dingen:

  • De intensiteit van het oogcontact.
  • De afstand tussen jou en de ander.
  • De stevigheid van de handdruk.

Kijk, voel, luister en stem daar direct op af.  Spiegel. Kopieer niet alleen de fysieke houding, maar ook de energie die jouw deelnemer uitstraalt. Overdonder een ander niet met jouw energie en enthousiasme. Als je de techniek vaak toepast, ontwikkel je steeds betere voelsprieten om de ander mee ‘af te tasten’.

Het resultaat?
Je ervaart nu direct hoeveel afstand of nabijheid iemand prettig vindt, of iemand eerder introvert of extravert is. De ander voelt dat hij of zij echt gezien is en dat je als begeleider bereid bent om op hem af te stemmen. Hij voelt zich welkom zoals hij is. Dat is een mooie basis om op verder te bouwen in je sessie.

Deze bijdrage is geschreven door Judith de Bruijn.