Het volledige proces

Een omschrijving van het volledige IAF CPF certificeringsproces kun je hier downloaden.

De competenties waaraan je moet voldoen staan hier beschreven.

De kosten kun je op deze pagina terugvinden.

Het proces in hoofdlijnen:

Stap 1: Aanmelding ∨

Je begint met het insturen van je Aanmeldingsformulier-IAF-CPF-Assessment 2019. Je wordt vervolgens uitgenodigd om een set schriftelijke materialen aan te leveren.

Stap 2: Voorbereiding ∨

Je levert (binnen een van tevoren vastgestelde termijn) de volgende schriftelijke materialen aan:

 • Je CV – met daarin een beschrijving van je
  • Opleiding.
  • Werkgeschiedenis.
  • Professionele netwerken.
  • Professionele erkenningen.
  • Significante carrière prestaties of mijlpalen.
  • Andere relevantie informatie die je wilt toevoegen over jezelf of  over je werk.
 • Een verklaring van de door jou gevolgde training(en) en kwalificaties op het gebied van faciliteren.
 • Je facilitatie ervaring:
  Je kiest hiervoor 7 workshops uit de afgelopen 3 jaar. Eén van deze workshops schrijf je in een verslag in je eigen (maximaal 2500) woorden uit. Hierin laat je zien waarom jij vindt dat je aan de normen van de IAF, de basiscompetenties voor een facilitator, voldoet.

Stap 3: Papieren assessment ∨

Voorafgaand aan de assessment dag is er een ‘papieren beoordeling’ door twee assessoren op basis van het ingeleverde materiaal. Op basis hiervan bepalen de assessoren of er voldoende competenties zijn gevonden om je uit te nodigen voor het assessment.

 • je CV, trainingen & kwalificaties.
 • de workshops die je de afgelopen drie jaar hebt gefaciliteerd.
 • het verslag van één van je workshops.

Stap 4: Assessment dag ∨

Assessoren

Voor de duur van het assessment krijg je twee assessoren toegewezen. Elk duo beoordeelt maximaal drie kandidaten.  Er zijn op de assessmentdag dus 6 kandidaten en 4 assessoren. Het assessment wordt door een Proces Manager begeleid.

Voorbereiding workshop van 30 minuten

Voorafgaand aan de dag kies je één onderwerp uit een toegestuurde lijst met zes onderwerpen. Je houdt over dit onderwerp met één van de assessoren, die de rol van jouw opdrachtgever heeft, een intakegesprek. Daarna bereid je een workshop van 30 min over dit onderwerp voor.

De assessmentdag zelf

Tijdens de assessmentdag bestaat uit drie grote blokken:

 • Een interviewronde.
 • Een workshopronde.
 • Een interviewronde.

Gedurende da dag word je door de vier assessoren beoordeeld. Ze komen daartoe op een aantal momenten tussen de workshops door en voor en na de interviews bij elkaar.

Interviewronde 1

In het eerste interview van 30 minuten stellen jouw 2 assessoren vragen naar aanleiding van de door jou ingestuurde documenten en de contacten tijdens het intake proces met je ‘opdrachtgever’. Ook laat je de schriftelijke bewijzen zien van je gevolgde trainingen kwalificaties (en) en een schriftelijke bevestiging van opdrachtgevers van de zeven workshops die je hebt genoemd bij stap 1.

Workshopronde

Alle kandidaten faciliteren hun workshop van exact 30 minuten. Aan het begin van de workshop krijg je 2 minuten de tijd om de context die je hebt gekozen te omschrijven. De andere kandidaten hebben de rol van deelnemer in jouw workshop.
Verder heb je in de sessie je opdrachtgever en 1 andere assessor, die ook de rol van deelnemer speelt. De twee overige assessoren zitten buiten de groep en observeren de workshop.

Interviewronde 2

Aan het einde van de dag heb je een 2e interview van 30 minuten waarin je twee assessoren vragen op je afvuren met de bedoeling om naar bewijzen te zoeken dat je alle 6 competenties beheerst.  Dan moet je even de interviewkamer uit. De assessoren nemen hun beslissing en roepen je terug om je de uitslag te laten horen. Als je wilt, kan je meteen feedback van ze krijgen uit eerste hand.

 

Certificaat ∨

Binnen drie weken krijg je uitgebreide schriftelijke feedback per email en – als je het hebt gehaald – krijg je binnen vier weken je certificaat in huis. Het certificaat en de titel blijven alleen geldig als je lid blijft van IAF.